Zaman içinde kayıt teknolojileri geliştikçe Sessiz filmler üzerine dublaj yapılmaya başlanmıştır. konuşmalar günümüzde profesyonel stüdyo ortamında birleştirilip filmdeki karakterin ağızına tam senkron şekilde seslendirilmektedir.
Bazı sanatçılar sinema filmlerine seslendirme yaparak ünlü olmuşlardır.
Türkiye’de seslendirme 1932 yılında bir millet uyanıyor filmiyle başlayarak, Türkiye’de seslendirilen ilk sesli film olarak tarihte yerini almıştır.
Seslendirme işlemi; ne kadar göze batmasa da film oyuncularının canlandırdıkları karakterlerin diksiyonları, tonlama ve vurgulamaları açısından ele alındığında tamamen kişiliğe yönelik betimlemelerden oluştuğu için büyük önem taşımaktadır.
Özgün olan tüm eserlerin artı değer kazandığı günümüzde; seslendirme sanatçılarının da seslendirme yaparken, karşı tarafa hissettirdikleri duygular da özgün bir çalışmanın diğer tanımıdır.
Sinemalarda seslendirme yapılmaya başladığı tarihlerde hızla artan seslendirme sanatçıları; isimlerini sırf bu işi yaparak tanıtmışlardır.
Zihnimize kazınan birçok filme sesleriyle hayat veren seslendirme sanatçıları; reklam seslendirmeleri ile de mesleklerine devam etmektedirler.
Sinemadaki seslendirmelerde önemli olan karşı tarafa yani izleyiciye bu duyguları hissettirebilmektedir. Sinema filmini izlerken; seslendirme sanatçısının üzerine düşen görev; bizi güldürecek, ağlatacak yeri geldiğinde de heyecan dolu dakikalar yaşatmalıdır.
Gerilim filmlerinde de verilen efektlerle, seslendiren kişinin çığlıklarıyla adeta kendimizden geçiyor korkuyu içimizde hissediyoruz. Hatta korku filmlerinde seslendirme sanatçılarının büyük başarısı sonucunda adeta korkuda uyuyamıyoruz.
Bunları hissedebilmemiz için de mutlaka seslendirme sanatçısının profesyonel olarak seslendirme yapması gerekir. Amatör bir seslendirme asla size yoğun duygular hissettiremez.
Bize bu duyguların hepsini yaşatan seslendirme sanatçılarının kıymetini yaşarken bilmemiz gerektiğini de vurgulamak isteriz.
Tiyatro sanatçılarının da aynı zamanda ses eğitimi aldıklarını ve seslendirme sanatçılığını da profesyonel olarak devam ettirdiklerini de bir not olarak eklemeliyiz.
Vurgulamalar; seslendirmedeki tonlamalar, duygu geçişleri mutlaka sinema seslendirmesinde profesyonel olarak yaptırılmalıdır. Amatör olarak yapılan seslendirmeler başarılı olmamakla beraber, izleyicilere verdikleri duygu geçişlerinde de amatör olduklarını hissettirebilmektedir. Her işte olduğu gibi sinema seslendirmesinin de profesyonel kişiler tarafından yapılması vurgulamalar açısından çok önemlidir.