Reklamların, filmlerin ya da tanıtımların seslendirme çalışmalarında belirli kurallar vardır. Bu kuralların en başında doğru tonlama gelir. Kelimelerin ve cümlelerin doğru vurgulanması için profesyonel bir sanatçının seslendirme yapması gerekir. Seslendirme yapacak kişinin mutlaka seslendirme işini profesyonel olarak yapan eğitimli bir sanatçı olması gerekir.
Seslendirme yapan kişi; karşı tarafa duygu geçişlerini iyi aktarmalıdır. Güldürmek ağlatmak ya da şaşırtmak için doğru tonlamalar yapmalı değim yerindeyse her kelimenin hakkını vererek okuması gerekir. Örneğin Seslendirme sanatçısı komik bir şeyi paylaşırken tonlamalar ve vurgular ile bunu seyirciye yansıtmalıdır, kahkaha ile bütünleşen ses eğer seyirciyi güldürüyorsa seslendirme sanatçısı işini iyi yapmış demektir.
Özellikle dram tarzı işleri seslendirirken duygu geçişlerini en iyi şekilde aktarmak için de seslendirme sanatçısına yine büyük bir rol düşer. vurgular ve okunan metnin duygusunu sesine yansıtabilen sanatçı okuduğu metnin hakkını verecek ve seslendirme başarılı olacaktır.
Reklamlar, filmler ya da tanıtımlar, konu ne olursa olsun seslendirme sanatçısının sesiyle hayat bulan tüm işlerde seslendirme sanatçısının katkısı büyüktür. Vurgulamaların, tonlamaların; yerinde ve zamanında yapılması seslendirme’nin başarısı bakımından oldukça önemlidir, çünkü dinleyiciye duyguları ses ile aktarabilmek oldukça zordur ve profesyonellik gerektirir. Amatör olarak yapılan çalışmalar özellikle seslendirme sanatında dinleyici tarafından hemen yadırganacaktır.
Tonlamaların ve diksiyonun oldukça önemli olduğu seslendirme sanatında; seslendirme yapan sanatçıların tecrübeli ve eğitimli olması gerekir. Profesyonel olarak karşı tarafa duygu alışverişi için hem yetenek hem de iyi bir eğitim gerekir.
Bu işi profesyonelce yapan seslendirme sanatçısı diğer bir tabirle filme ya da reklama hayat katar. Seslendiren kişinin sesiyle hayat bulan projeler çok daha başarılı ve akılda kalıcı olur.