Seslendirmede Nefes ve Diyaframı Doğru Kullanmanın Önemi
Seslendirme, bu konuda yetenekli kişiler tarafından bir metnin ruhuna uygun şekilde seslendirilmesi sanatıdır.
Bu sanatı icra eden sanatçılar, seslendirme stüdyosunda mikrofonun başına geçerek seslendirecekleri metinleri, seslendirme kurallarına da uyarak okurlar. Ancak seslendirme yaparken diyaframı doğru kullanma ve yine doğru nefes alıp verme oldukça önemlidir. Aynı zamanda doğru bir duruş ile desteklenecek nefes, diyaframın da desteği ile sesi doğru kullanmayı sağlayacaktır. Bu sayede sanatçının ses sistemi doğru çalışacak ve seyirciye ulaşan ses amaca uygun olacaktır.
Seslendirme Yaparken Nefesinizi ve Diyaframınızı Nasıl Doğru Kullanırsınız?
Bir seslendirme sanatçısının öncelikli olarak göz önünde bulundurması gereken konu pratik yapmaktır. Aksi halde sadece yetenek, bu incelikli sanatı doğru icra etmek için yeterli olmayacaktır. Bu anlamda yapılacak pratiklerin arasında pratik okuma ile birlikte seslendirme ve nefes alma yer almaktır. Peki, diyaframınızı ve nefesinizi doğru kullanmak için ne yapmalısınız?
Akciğerlerinizin Kapasitesini Arttırmaya Odaklanın!
Doğru nefes almak ve nefes egzersizleri yapmak için öncelikle akciğerinizin kapasitesini arttırmalısınız. Çünkü akciğeriniz ne kadar güçlüyse, nefesinizi de o kadar doğru kullanırsınız. Özellikle bu sanatı meslek olarak icra ediyorsanız; akciğerlerinizi her gün düzenli olarak çalıştırmalı ve akciğerlerinizin kapasitesini arttırmalısınız. Bunun için akciğerlerinizi tamamen nefesiniz ile doldurmalı ve aldığınız tüm nefesi tekrar dışarıya vermelisiniz.
Bunların yanında diyafram nefesini nasıl almanız gerektiği konusuna iyice hâkim olun. Çünkü doğru nefes kullanımı için diyafram nefesi oldukça önemlidir. Diyafram nefesi almak için uzanın ve bir elinizi göğsünüze diğerini ise karnınıza koyun. Bu sırada nefes alırken karnınızda olan elinizin göğsünüzdeki elinizden daha yükseğe çıkması gerekir. Yani diyafram nefesi alırken karın kaslarınızı hissetmeye odaklanmanız büyük önem taşır. Ancak vücudunuzun bunu alışkanlık olarak benimsemesi için her gün 3-4 kez bu egzersizleri tekrarlamalısınız.
Dudak Egzersizleri Yapın!
Seslendirme sırasında daha rahat nefes alabilmek ve kendinizi daha rahat etmek için dudak egzersizlerini de önemsemelisiniz. Bu egzersizler, hem sanatçının ısınmasını hem de diyaframını doğru kullanmasını sağlayacaktır. Dudak egzersizleri için sırtınız düz pozisyonda olacak şekilde oturun ve ağzınızı kapatarak burnunuzdan nefes alın. Dudağınızı ıslık çalar pozisyona getirerek verin. Ancak nefes verme sürenizin nefes alma süresinin en az iki katı olmasına dikkat edin. Bu egzersizler başlarda sizi zorlayabilir. Ancak düzenli olarak devam ettiğinizde ciddi yol aldığınızı fark edeceksiniz.