Seslendirmede Alt metni çözümlemek
Seslendirme ve Alt Metin
Seslendirmede Alt Metni Çözümlemek Dublaj; sıradan bir taklit olarak algılanıyor olsa da aslında bir bütün halinde oyunculuk yeteneğiyle bağlantılıdır. Seslendirmesi yapılacak bir metni doğru bir şekilde karşıya aktarabilmek için ses sanatçısında olması gereken önemli yeteneklerden birisi de samimiyettir. Projenin ulaşacağı kitlenin projeyi beğenmesi sizin sesinizdeki diksiyon, şive, duygu gibi önemli olguların algılanmasıyla orantılıdır. Yani önemli olan duyguları yansıtabilmek denilebilir.
Seslendirmeyi gerçekleştireceğimiz yazı metnini her şeyden önce çözümlememiz gerekmektedir. Seslendirmede alt metni çözümlemek demek, okumamız gereken metnin alt metninin yani samimiyet ile bütünleştirdiğimiz duyguların ön plana çıkmasıdır. Yazı metninin her bir cümlesi için hangi duygu anlatılmak isteniyorsa, yapılacak seslendirmenin de bu yönde yapılması gerekiyor. Duygularımızın ön planda olacağı alt metni çözümlemek, kendimize sürekli sorular sorarak sanatımızı da geliştirmemizi sağlayacaktır.
Seslendirme sanatının temelinde okuma, anlama çok önemli bir yer tutar. Metin çözümleme temelinde eleştirinin bir alt kategorisidir. Elimizdeki metnin tahlili, incelenmesi, analizi gibi önemli noktaları vardır. Metin çözümleme iki farklı şekilde karşımıza çıkıyor. Metindeki duygu ve düşüncelerin ne anlatılmak istediğini kavramak ve bahsedilen duygu, düşüncelerin nasıl ifade edildiği ve hangi teknik yöntemlerle oluşturulduğunu anlamak.
Seslendirmede alt metni çözümlemek için bilinen bazı yöntemler var. Örneğin başarılı bir seslendirme için psikolojik okuma diye tabir edilen okuma yöntemi, bu yöntemlerden sadece bir tanesi. Bu yöntemde yazarın psikolojisi kadar okurun psikolojisi de önemlidir. Aynı zamanda seslendirmesi gerçekleştirilecek karakterin psikolojik özellikleri de incelenmelidir. Metnin tematik yönünü bu şekilde çözümleyebiliriz. Edebi eserlerin seslendirilmesi için sosyolojik okuma yöntemi tercih edilir. Sorular sormak, kendimizi geliştirmek için önemli bir husustur demiştik. Burada eleştirel bir okuma söz konusu.
Metni oluşturan bir bütünlük vardır. Bu bütünlüğü dil bilgisi kuralları, edebiyatın genel ilkeleri, edebi sanat ve teknik bilgilerin uygulanması gibi özellikleri kapsar. metnin vurgulamak istediği okuma yöntemi, karakterin kimliği ve karakteri gibi önemli aşamaları vardır. Bu temel bilgiler seslendirmede alt metni çözümlerken size büyük bir fayda sağlayacak ve mesleki kariyerinizde çok önemli bir rol oynuyor olacaktır. .