Seslendirme sanatı tiyatro sanatçıları tarafından icra edilmektedir. Seslendirme sanatını profesyonellerin yapmasının önemi çok büyüktür. Filmlerde ya da tanıtımlarda karşı tarafa duygu geçişini sağlayabilmek için profesyonel olarak, tonlamalara, vurgulamalara dikkat etmek gerekir.
İyi bir seslendirme yapabilmek için, duygu geçişlerini iyi aktarmanız gerekir.
Seslendirme yaparken gülmenin, ağlamanın ya da haykırmanın seslendirmesini icra ederken bu duyguları iyi vermeli ve karşı tarafa profesyonel olarak aktarmanız gerekir.
Amatör olarak yapılan hiçbir seslendirme başarılı olamaz. Seslendirme sanatçısı bu konuda profesyonel olarak eğitim almış olması hem duygu geçişi, hem de izleyicinin hissedebilmesi için oldukça önemlidir.
Tiyatro sanatçılarının özel eğitim aldıkları seslendirme sanatı bir meslek olarak da sürdürülebilir. Hatta 40 – 50 sene boyunca tiyatro eğitimi almış olan bir sanatçı sadece seslendirme yaparak, mesleğine devam ettiği,örnekleri de vardır.
Bu meslekle hayatını idame ettiren birçok sanatçı da sesleri ile birçok filme ve diziye de hayat vermişlerdir.
Dünyanın hangi ülkesinde olursanız olun seslendirme sanatını yapan sanatçılar birbirlerine çok rahatlıkla ulaşabilmektedirler.
Bilgileri, tecrübeleri, eğitimlerini birbirleri ile paylaşabilmekte ve birbirlerinden yardım alabilmektedirler.
Günümüzdeki dublaj sanatçılığında, seslendirme yapan sanatçıların tüm sorunlarının ortadan kaldırılmasına ve bu işin gönüllü gençler tarafından yapılabilmesine de olanak sağlamıştır.
Sanatçıların birbirlerine olan yardımları sayesinde, hem gençlerin önlerini açmışlardır hem de birbirlerine yardım niteliğinde önerilerde bulunmuşlardır.
Dublaj sanatçıları ülkemizde kaliteli işler yaparak, gençleri bu alana çekebilmek için iyi eğitimler vermeyi kendilerine amaç edinmişlerdir. Ses tonları güzel olan tüm insanların bu sanatı icra edebileceklerini ve yenilikler konusunda herkese yardımcı olmalarının da büyük katkısı olduğunu eklemek gerekir.