Seslendirme Sanatçısı Olmak İsteyenlere Öneriler
Aslında seslendirme bir sinema terimidir. Sesin profesyonel stüdyo ortamında çekimden sonra filmin üzerine geçilmesi, montaj edilmesidir.
Fakat 1920lerde ilk sesli sinema ile filizlendiğini söyleyebildiğimiz seslendirme sektörü gittikçe önem kazanmaktadır. Seslendirme sektörünün önem kazanmasıyla beraber seslendirme sanatçılığının da önem kazandığını söylemek oldukça doğru bir tespit olacaktır.
Günümüzde seslendirme sanatçısı olmak için emek veren birçok seslendirme sanatçısı adayı vardır. Seslendirme sanatçılığı da oldukça emek isteyen alanlardan birisidir. Seslendirme sanatçısı olmak için belli başlı önerilerde bulunmak istenirse ilk sırada eğitim almak olur. Günümüzde birçok seslendirme sanatçılığı kursu, atölyesi veya seminerleri bulunmaktadır. Kurslara başvurmadan önce başvurulacak kursun yeterliliği, eğitmenleri ve müfredatı araştırılmalıdır. Diksiyon ve drama eğitimi bir seslendirme sanatçılığı kursunun üstüne eğildiği belli başlı konulardan ikisi olmalıdır. Diksiyon eğitimi bir seslendirme sanatçısı için üzerine çalışması, emek vermesi gereken en önemli konulardan biridir; çünkü bu alanda ses kontrolü, konuşma kontrolü, akıcılık, anlaşılabilirlik oldukça önemli faktörlerdir. Bununla beraber, müzik kulağı ve senkronizasyon kabiliyeti de bir seslendirme sanatçısında aranılan özelliklerdendir. Bir seslendirme sanatçısının emek vermesi gereken diğer önemli konu da dramadır. Seslendirme sanatçısı iyi karakter analizleri yapabilmeli, role girebilmelidir. Sanki bir aktör/aktris gibi o karakteri seslendirmekten ziyade oynuyormuş doğallığını vermelidir. Seyirci herhangi bir yapaylık fark etmemelidir. Ancak bu durumda o kişi başarılı bir seslendirme sanatçısı olmuş olur.
Ülkemizdeki seslendirme sanatçılarının büyük bir çoğunluğu üniversitelerin tiyatro bölümlerinden mezundur. Fakat kişinin kendini yeterli düzeyde geliştirdiği takdirde bu şart değildir. Seslendirme sanatçısı olmak isteyen kişiler, bu alanın da diğer birçok alanda olduğu gibi emek istediğini bilmelidirler. Öncelikli olarak bir kursa yazılmalı ve bir eğitmen gözetiminde kendilerini geliştirmelidirler. Seslendirme sanatçıları kendilerini geliştirmeleri açısından onlara gelen teklifleri değerlendirmelidirler. Teklif edilen bölümleri teklif edilen bölümün azlığı sebebiyle küçümseyip geri çevirmeleri onların gelişmelerine engel olur. Unutulmamalıdır ki günümüzdeki birçok seslendirme sanatçısı önceleri ilk işlerinde sadece birkaç kelime seslendirerek bu noktalara gelmişlerdir. Basamakları tek tek tırmanmışlardır. Dolayısıyla aceleci davranmamalı, motivasyon düşürülmemelidir.