Seslendirme, 1900’lerden sonra ortaya çıkmış bir süreç olarak seslendirmenin sanat, seslendirmeyi yapanların ise Seslendirme Sanatçıları olarak tanımlanmalarının mazisi çok eskiye uzanmaz. Ancak, seslendirme sanatçıları, sahip oldukları şan ve tiyatro kabiliyetleri dikkate alındığında tanımı hak edecek düzeyde sanatçı olarak nitelenmelidir. Zira örneğin bir dublaj seslendirmesinde seslendirmeyi yapan sanatçı, filmi adeta baştan çeker. Oyuncuların rolleri alınır ve roller filmin oyuncusuymuş gibi oynanırken seslendirilir. Özellikle film dublajlarında durum kati olarak bu şekildedir. Ülkemizde geleneksel olarak kaliteli bir dublaj anlayışı vardır ve düz metin biçimde seslendirilen filmler asla izlenmez. Tabii bu durum yalnızca filmler için değil tüm kayıt ortamları için geçerlidir ve seslendirme sanatçıları bu kayıtlarda orijinal hissi kusursuz biçimde vermeye çalışırlar.
Sesizi olarak seslendirme işlemlerimizin bütününde sanatçı olarak nitelendirilebilecek kişileri görevlendirmekteyiz. Firmamızda görev alan seslendirme sanatçıları kesinlikle alan uzmanlıkları olan kişilerdir. Ayrıca her işe vasıflarına göre farklı niteliklerde seslendirme sanatçıları atarız. Yapacağımzı görevlendirme, senaryo ve işin gereksinimleri ile doğrudan bağlantılıdır. Zaten aksi durumda, ortaya çıkacak ürün seslendirme teknolojisi bakımından ne kadar iyi olursa olsun vasıfsız olacaktır ve anlam ifade etmeyecektir. Hele ki, reklam seslendirmeleri iççin görevlendirilen seslendirme sanatçıları, ürün veya hizmeti potansiyel alıcıya layığı ile aktaramazsa, işin yapılmasının hiçbir anlamı kalmayacaktır.
Seslendirme Sanatçıları Kimlerdir?
Seslendirme sanatçıları, çoğunlukla tiyatrocular veya tiyatral yetenekleri kuvvetli olan seslendirme uzmanlarıdır. Esasında, ses tonu seslendirmeye uygun olan ve dili iyi kullanan herkesin seslendirme yapabileceği düşünülür ancak bu çok doğru bir tanım olmayacaktır. Seslendirme sanatçıları, tiyatrocuların hakim olabildiği biçimde, bir miktar drama yeteneğine sahip olmak durumundadır. Zira sesin de bir rolü vardır ve her ne kadar görsel olarak temas halinde olmasak da ses de çok şey anlatabilir. Vurgu, diksiyon ses seviyesi pek çok parametrenin sanatsal olarak biçimlendirilmesi gereklidir. Hep verilen bir örnek olarak, bir dondurma reklamının, belgesel seslendirir gibi seslendirilmesi verimsiz olacak, hatta marka imajına ciddi zararlar verebilecektir. Hedef kitlesi çocuklar olan bir ürünün seslendirmesinin de buna uygun bir dramatik kurgu ile sunulması gereklidir.