Seslendirme
Seslendirme Alanında yapılması Gerekenler ve Yanlışlar.
Konu bir çok kişiye eğlenceli ve cazip gelmektedir. Bu konuda bu işe
İlgi duyanların çoğu, bir filmdeki karaktere ses vermenin veya bir reklamı seslendirmenin
cazibesine kapılarak bu konuda, acaba bende yapabilir miyim
düşüncesine kapılır ve arayışa girerler. Tabi konuya vakıf olmayan ve bu işin nasıl
Yapıldığını kulaktan dolma bir kaç bilgiye dayandıran kişilerin bu şekilde düşünmesi gayet normaldir. Seslendirme konusunun ana unsurlarından en önemlisi itina ile akıcı olarak yazılmış bir metindir.
Sanatçının bu metni stüdyoya girmeden deşifre etmesi ve bunun yanında metnin gerektirdiği
okuma tavrınada karar vermesi gerekir. Özellikle reklam seslendirmelerinde müşterilerin
veya marka yöneticilerinin okuma tarz ve tavrına yönelik istekleri olabilir. Bu istekleri sanatçı iyi anlayıp kendi tecrübeleri ile harmanlayıp reklam metnini bu yönde seslendirmesi gerekir.
Özellikle reklam kaydı esnasına müşterini okuma tarzı ile ilgili çeşitli istekleri olabilir ve müşteri bunu ifade etmekte zorlanabilir. Bu durumda sanatçısı tecrübelerine güvenmeli ve müşteriye bir çok alternatif sunabilmelidir. Bazen kararsız müşteriler kafa karıştıra bilir ve işin seyrinin yanlış yöne gitmesine sebep olabilirler. Sanatçısı işi iyi analiz etmiş ve metni nasıl okuması gerektiğini biliyor olması çok önem arz etmektedir.
Sanatçı reklam metnini selendirmeden önce reklamın konsepti ile ilgil bazı soruları ilgili kişiye
Yöneltmeli ve proje hakkında bilgi almalıdır. Bu tavır seslendirmenin reklamın gerektirdiği şekilde yapılmasını sağlayacaktır. Örneğin sanatçın seslendirme esnasında reklamda kullanılacak müziği
kulaklığından kısık olarak duyması sanatçının doğru duyguya girmesini sağlayacaktır.
Kayıt esnasında paniğe kapılmamak ve soğuk kanlı olmakta çok önemlidir. eğer paniğe kapılıp soğuk kanlılığınızı muhafaza edemezseniz bu direk sesinize yansıyacak ve istenmeyen yanlış tonlamalara sebebiyet verecektir. Bu yüzden yazının başında anlattığımız detaylara önem vermeli ve boş vakitlerinizde dahi olsa sanki stüdyo ortamındaymış casına prova yapmalı, hatta kendinizi kayıt edip dinlemelisiniz. Uzun zaman alacak bu çalışmalar sizi bu konuda geliştirecek ve hız kazanmanızı sağlayacaktır. seslendirme konusuna gönül vermek, sabır ve düzenli çalışmayı gerektirdiği gibi başta düzgün ve temiz şivesiz bir türkçede gerekmektedir.