Başarılı Bir Seslendirme Sanatçısı Olmak İçin Bilinmesi Gerekenler.
Seslendirme sanatı; diksiyonu çok iyi, dile yeterince hâkim ve sese duygu katma becerileri gelişmiş kişilerin yapabileceği, incelikli bir sanattır.
Ülkemizde bu sanatın başlangıcı 1932 yılında “Bir Millet Uyanıyor” filmi ile gerçekleşmiştir. Bu filmden sonra ilk yabancı film seslendirmesi ise 1933 senesinde “Gün Doğarken” filmine yapılmıştır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile pek çok alanda seslendirme yapma imkânı bulunmaktadır. Bahsedilen alanlar arasında; çizgi film, dizi, belgesel, reklam ve sesli kitaplar da yer almaktadır. Ayrıca farklı alanların bu sanata ihtiyaç duyması nedeniyle icra edecek sanatçılara olan ihtiyaç da giderek artmaktadır.
Bu sanat, oyunculuk ile benzerlik göstermektedir. Çünkü sanatçı; seslendirdiği dizi, film ya da reklamdaki karakterin vurgu, ses ve duygu seviyesini baz almalı ve karakteri sesi ile seyirciye yansıtmalıdır. Bu anlamda başarılı bir seslendirme sanatçısı olmayı hedefliyorsanız, öncelikli olarak sesinizi nasıl kullanmanız gerektiğini bilmelisiniz.
Başarılı Bir Seslendirme İçin Nefesinizi Doğru Kullanın!
Başarılı bir seslendirme için ilk şart, nefesinizi doğru kullanmayı bilmenizdir. Bunun için tam zamanında, yeterli ölçüde nefes almalı ve konuşma esnasında azar azar vermelisiniz. Ancak nefes; derin, düzenli, sakin, çabuk ve gürültüsüz bir şekilde alınmalıdır.
Diksiyonunuz Düzgün Olmalı
Diksiyonunuzun düzgün olması da oldukça önemlidir. Çünkü diksiyonunuz ne kadar düzgün ise o kadar iyi anlaşılırsınız. Doğru tonlama, telafuz ve vurgu; duygunun seyirciye tam olarak aktarılması için en önemli şartlardan birisidir.
Bunların yanında metne uygun bir tonda akıcı konuşmalısınız. Fakat akıcı konuşma ile hızlı konuşmayı birbirine karıştırmamalısınız. Buradaki püf nokta, karakterlerin hızına uygun olarak tane tane ve duraksamadan okumaktır.
Karakteri Sesinize Yansıtmalısınız
İyi bir seslendirme sanatçısı, sesin bükümlü olmasına özen gösterir. Yani sesini tek düze kullanmak yerine, karakterin tüm duygularını sesine yansıtır. Aksi halde tek düze bir sesi hiçbir seyirci dinlemek istemez. Bu nedenle de üzüntü, korku, şaşırma, tiksinme, sevinç ve aşağılama gibi duyguları sesinize rahatlıkla aktarabilmelisiniz. Ayrıca hangi duyguda ses renginizde nasıl değişiklikler olduğunu da iyice kavramalısınız.
Sesi doğru kullanmak ve başarılı bir seslendirme sanatçısı olmak ciddi bir disiplin gerektirir. Çünkü bu sanatı icra etmek yetenek ile alakalı olduğu kadar, ciddi pratik yapmayı da gerektirir. Bu anlamda bu işin olmazsa olmazı pratik yapmayı kesinlikle aksatmamalısınız.