Animasyon Seslendirme
Animasyon, yıllar önce kağıtlara çizilen birkaç resmin arka arkaya hızlı bir şekilde gösterilmesiyle elde edilmiş hareketli görüntülerdir. Bir diğer ismi canlandırma olarak biliniyor. Geçen yıllar içerisinde gelişen teknoloji ile animasyon dünyasında bilgisayarlar devreye giriyor. Vektör ve piksel tabanlı animasyonlar bilgisayar teknoloji ile hayat buluyor ve animasyonun daha profesyonel bir hale gelmesini sağlıyor. 2 boyutlu yani 2D tekniği ile çizilmiş 12 adet resmi saniyesinde yansıtıyor. Bir animasyon filmini tasarlamak için karakter tasarımları kadar, ses kayıtları da büyük önem taşıyor. Bilgisayar teknolojisinin animasyon üzerindeki en büyük avantajı daha kısa sürede, en etkili gösteriyi hazırlayabilmek. Teknolojinin ilerlemesi animasyon ile doğrudan orantılıdır diyebiliriz. 3 Boyutlu yani 3D animasyonların günümüzün gerçekçiliği açısından büyük öneme sahip olduğu kaçınılmaz. Bu işleri yapan bireylere animatör denir.
Ana teması masal ve ya hikaye üzerine dayalı konuların animatör altyapısından geçtikten sonra bir diğer önemli aşama ise seslendirme olarak karşımıza çıkıyor. Animasyon seslendirme yapmak diğer seslendirme türlerine göre biraz daha farklıdır. Karşıya aktarmamız gereken duygular biraz daha masalsıdır. Yaratılan karakterler hayal dünyasının bir ürünü olabilir bu yüzden doğru hissiyatı aktarabilmek çok önemlidir. Baştan yaratılmış bir karakter ve ona sesiniz ile can vermeyi düşünün. Hiçte kolay bir iş değildir. Animasyon seslendirme yaparken en önemli özelliklerden birisi seslendirme sanatçısının masallara ve hayal dünyasına ne kadar inandığı ile doğrudan orantılıdır. Eğer hayal dünyanız yoksa ya da kısıtlıysa animasyonlarda seslendirme yapabilmeniz çok zordur.
İlginizi Çekebilir: Enerjik Bir Seslendirme İçin Diyafram Kullanımı
İlk zamanlar çizgi film tadında karşımıza çıkan animasyonların gelişen teknoloji ile 3D olarak karşımıza çıkması izleyici kitlesine büyük bir keyif veriyor. Her ne kadar animasyon filmler çocuklar için yapılmış gibi gözükse de aslında her kesime hitap eden filmlerdir. Yetişkinlerin tercih nedenleri ise çocuksu bir film tadı olsa da seslendirmelerde ki derinliklerdir. Animasyon seslendirme derinliğini koruduğu sürece her yaştan insan eğlenerek izleyebilir.
Animasyonlarda seslendirme esnasında daha önce seslendirilmesi yapılmış orijinal sese yakın bir ses tonu ile seslendirmeyi devam ettirmek çok büyük avantaj sağlar. Özellikle seri filmlerde alıştığımız ses tonu olması veya aynı sanatçının seslendirmiş olması çok önemlidir. Seslendirmeleri yaparken kendimizden bir şeyler katmamız bir avantajdır. Animasyon seslendirme yapmadan önce filmler izlemeli ve seslendirmesini gerçekleştireceğimiz karakterin analizini yapmalıyız. Animatörün hazırladığı karakteri hayal dünyamız ile birleştirip, tecrübelerimiz ile harmanladığımız zaman yaptığımız işten büyük keyif alıyor olacağız.
İlginizi Çekebilir: Seslendirme Yapmak İstiyorum